­

Co to opłatek i dlaczego się nim łamiemy

czerwca 18, 2023

Większość osób zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, jakim się dzielimy w czasie wigilijnej kolacji. Takie opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu innych. Chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, obecnie produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas od września do grudnia, ponieważ to właśnie na Wigilię we wszystkich domach oplatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a następnie wypala w gorącym piecu i przycina na nieduże kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+

Przeczytaj też

0 komentarze